Takauma: Xiaomin lupaavat, mutta huonoontuloiset Android One -puhelimet

Takauma: Xiaomin lupaavat, mutta huonoontuloiset Android One -puhelimet

Tekniikka
Ilmainen Internet-Kuvagalleria suomalaisille
Ilmainen videonjakopalvelu suomalaisille

Kun Google Play Edition -ohjelma epäonnistui, Google loi yhdessä valmistajien kanssa uuden “puhtaiden Android-laitteiden” – Android One -sarjan. Bloatwaren poistaminen oli vain yksi tavoitteista. Yksi puhelin erosi Play Edition -malleista monella muullakin tavalla.

Kuten otsikosta voi päätellä, haluamme keskittyä yhteen tiettyyn osa-alueeseen – neljään malliin. Xiaomin julkaisema – ja mikä oli heidän lopullinen kohtalonsa. One-ohjelma on edelleen olemassa, ja pääosin Nokia pitää sitä hengissä, mutta Google on siirtynyt muihin tapoihin yrittää saavuttaa alkuperäiset tavoitteet.

Jos et muista, ne tavoitteet olivat rakentaa edullisia laitteita kehittyville markkinoille. Android One on suunniteltu toimimaan järjestelmissä, joissa on vähän RAM-muistia ja säästämään akkua mahdollisimman paljon. Ensimmäiset One-puhelimet rakennettiin yhteiselle alustalle ja julkaistiin vuonna 2014. Myöhemmät mallit tarjosivat monipuolista laitteistoa.

Xiaomi oli suhteellisen myöhässä juhlista – sen ensimmäinen tarjous, Xiaomi Mi A1, ilmestyi vuoden 2017 lopulla. Se oli kuitenkin ensimmäinen Android One -laite, joka oli saatavilla maailmanlaajuisesti (37 markkinalla). Sama laitteisto oli saatavilla myös Mi 5X:n kanssa Kiinassa, ja siinä käytettiin Xiaomin tavallista MIUI-ohjelmistoa.

Mi A1 -versio saapui Android 7.1 Nougatin kanssa. Se oli enimmäkseen puhdasta Androidia, vaikka Google salli joidenkin valmistajasovellusten esilatauksen, toisin kuin tiukemmissa Play Edition -puhelimissa. Lisäksi Android One -puhelimia voitiin myydä valmistajan tavanomaisten vähittäismyyntikanavien kautta, kun taas muut rajoittuivat Google Play Kauppaan (suuri osa siitä, miksi ne epäonnistuivat). No, korkeat hinnatkaan eivät auttaneet.

Huolimatta siitä, mitä sen vaihtoehtoinen nimi saattaisi vihjata, Mi A1:llä ei itse asiassa ollut paljon yhteistä Mi 5 -sarjan aikalaistensa kanssa, jotka olivat lippulaivalaitteisto.

Sillä oli kohtuullisen suuri 5,5 tuuman 1080p-näyttö, IPS-LCD-paneeli (Mi 5:ssä oli 5,15 tuuman näyttö). Se oli hyvä näyttö suurella kontrastilla ja ei niin loistavalla värintoistolla. Näyttöä suojasi Gorilla Glass 3, kun taas runko oli valmistettu alumiinista.

Puhelimen virtalähteenä oli Snapdragon 625, 14 nm:n siru, joka tunnetaan tehokkuudestaan. Se ei ollut erityisen nopea kahdeksalla Cortex-A53-prosessoriytimellä (2,0 GHz) ja Adreno 506:lla, mutta se sai työnsä tehtyä. Sen pariksi tuli 4 Gt RAM-muistia ja 32 Gt tai 64 Gt tallennustilaa (eMMC 5.1) sekä microSD-korttipaikka.

Kuten mainitsimme, yksi Android Onen suunnittelutavoitteista oli toimia halvoilla, vähän RAM-laitteita käyttävillä laitteilla, vaikka Mi A1 ei ollutkaan yksi niistä. Sen sijaan se yritti houkutella ostajia, jotka pitivät Xiaomin laitteistosta ja hinnoista, mutta eivät olleet MIUI-faneja.

Puhelimessa oli jopa kaksoiskamera 12 megapikselin päämoduulilla (1/2,9 tuuman anturi). , 1,25 µm pikseliä) ja 12 megapikselin telekameramoduuli (2x suurennus, 50 mm). Pääkamera pystyi tallentamaan 4K-videota 30 fps:n nopeudella, mikä välttelee joitain keskiluokkaisia ​​​​joitakin nykyäänkin.

Tässä on muutamia kameranäytteitä, jotka osoittavat, mihin Mi A1 pystyi:

Xiaomi Mi A1 12MP pääkameranäytteet

Xiaomi Mi A1 12MP telekameranäytteet

Myös joitain hämärässä valaistuja kuvia (niistä tulee merkityksellisiä myöhemmin):

Xiaomi Mi A1 -näytteet hämärässä, HHT käytössä

Siellä oli myös sormenjälkilukija takana. Sisälle suljetun akun kapasiteetti oli 3 080 mAh. Vaikka se ei tukenut pikalatausta, mukana toimitettu 10 W laturi sai nollasta 30 prosenttiin puolessa tunnissa, mikä oli vakaata aikaa. Tehokas Snapdragon onnistui venyttämään akun erittäin kunnioitettavaan 87 tunnin kestävyyteen.

Xiaomi Mi A1:n hinta oli 15 000 ₹ (tuohon aikaan hieman alle 200 euroa), vaikka hinnat Euroopassa olivat huomattavasti korkeampi, 230-300 €, riippuen siitä, mistä hankit. Silti A1-julkaisu oli iso juttu – se oli yksi ensimmäisistä Xiaomi-malleista, jotka lanseerattiin Euroopassa. Xiaomi uskoi, että puhelimella oli laajempi vetovoima kuin sen tavanomaisilla MIUI-laitteilla, mikä antoi sille luottamusta laajentua uusille markkinoille.

Yksi Android Onen lupauksista oli nopea päivitykset. Puhelimen oli määrä saada kaksi käyttöjärjestelmäpäivitystä (itse asiassa Mi A1 sai Android 9 Pie -käyttöjärjestelmään vuoden 2018 lopulla) sekä kolmen vuoden tietoturvakorjaukset. Tämä oli Googlen tapa yrittää edistää Android-puhelimien ohjelmistotukea pidempään, ja turvotuksen vähentäminen auttoi pitämään päivitykset yksinkertaisina.

Xiaomi Mi A2 saapui vuoden 2018 puolivälissä. Siinä oli suurempi 5,99 tuuman 1080p-näyttö ja tehokkaampi Snapdragon 660 -piirisarja, jossa oli neljä Cortex-A73-johdettua ydintä ja Adreno 512, joka tarjosi lisävoimia. Peruskokoonpanossa oli jälleen 4 Gt RAM-muistia, ja se tarjosi 6 Gt:n päivityksen.

Tallennustila alkoi jälleen 32 Gt:sta, vaikka Xiaomi oli poistanut microSD-paikan. Vaihtoehtoja oli 64 Gt ja 128 Gt, mutta laajennettavuus paransi A1:n vastinetta rahalle. Fanit ärsyttivät myös 3,5 mm:n kuulokeliitännän poistamista.

Mi A2 muutti myös kaksoiskameran asetuksia. 2x telekameramoduuli poistui, ja se korvattiin 20 megapikselin kameralla, jossa on 1/2,8 tuuman kenno (1,0 µm pikseliä) ja kirkkaampi f/1,8-aukko, jonka oli tarkoitus auttaa hämärässä valokuvauksessa.

Tulokset olivat itse asiassa melko hyviä, vaikka telemoduuli jäi silti väliin. Plussaa oli, että alkuperäisen matala 5 megapikselin selfie-kamera korvattiin tehokkaammalla 20 megapikselin ampujalla. Se toimi todella hyvin hyvässä valaistuksessa, siinä oli erillinen LED-salama.

Tässä on mitä 12 megapikselin pääkamera pystyi tekemään yksinään:

)

Xiaomi Mi A2 -kameranäytteet, HDR päällä

20 megapikselin toissijainen kamera auttoi ottamaan parempia kuvia pimeässä:

Xiaomi Mi A2 hämärässä valaistuksessa käytetyt kameranäytteet: Automaattinen • Manuaalinen, tavallinen objektiivi • Manuaalinen, hämärä objektiivi

Suuremmasta rungosta huolimatta A2 ei lisännyt akun kokoa ja toi mukanaan 3 000 mAh tehokennon. Se esitteli kuitenkin tuen 18 W Quick Chargelle (v3 maailmanlaajuisesti, v4 Intiassa).

Xiaomi Mi A2 julkaistiin Android 8 Oreon kanssa ja sai toisen suuren käyttöjärjestelmäpäivityksen Android 10:een vuoden 2020 alussa. . Perushinta nousi ja 4/32 Gt:n malli alkoi nyt 250 eurosta ja 6/128 Gt:n huippuvaihtoehto nousi 350 euroon.

Xiaomi tarjosi myös halvemman version, Mi A2:n Lite. Se jakoi eron näytön koossa ja mukana tuli 5,84 tuuman IPS LCD (1080p) ja se toi sarjaan lovitetun suunnittelun (kiistanalainen liike, kuten voit kuvitella).

Lite käytti samaa Snapdragon 625:tä kuin alkuperäinen. Tämä leikkasi peruskokoonpanon 3/32 Gt:ksi (4/64 Gt:n vaihtoehdolla), mutta ainakin se palautti microSD-paikan (ja myös 3,5 mm:n kuulokeliitännän).

Puhelimessa oli säilytetty 12 megapikselin pääkamera ja pudotettu hämärässä oleva kamera korvaten sen 5 megapikselin syvyysanturilla. Tässä oli kuitenkin suurempi 4 000 mAh akku, mikä oli tervetullut päivitys.

Mi A2 Lite oli halvempi kuin jopa alkuperäinen malli 180 euron perushinnalla (3/32 Gt) ja 230 euron päivitys (4/64 Gt). Silti kameratilanteen (joka menetti 4K-tallennuskykynsä) huomioon ottaen Mi A1 näytti hieman paremmalta kuin Lite. Huomaa, että sekä Mi A2 että Mi A2 Lite olivat saatavilla myös MIUI:lla Kiinassa.

Tästä pääsemme Xiaomi Mi A3:een, joka saapui vuoden 2019 puolivälissä. Tämä oli sarjan viimeinen malli (ei Lite-mallia tällä kertaa) ja myös kohta, jossa halkeamia alkoi todella näkyä.

Laitteisto osoitti vaikuttavia päivityksiä 48 megapikselin pääkameralla (1/2″, 0,8 µm, f/1,8). Erillistä teleobjektiivia ei ollut, mutta tässä anturissa oli natiivi 2x häviötön zoom. Ensimmäistä kertaa ultralaajakulmakamera oli saatavana 13 mm:n objektiivilla ja 8 megapikselin kennolla. Koneessa oli myös 2 megapikselin syvyysanturi. Selfiekameraa päivitettiin edelleen 32 megapikselin kennoon.

Katso alta kameranäytteitä Mi A3:sta (näissä käytetään 2-1-pikselin binningiä):

Xiaomi Mi A 3 12 megapikselin valokuvaa

Ja muutama täyden resoluution 48 megapikselin otos kiinnostuneille:

Xiaomi Mi A3 48MP valokuvat

Kuten sanoimme, Mi A3:sta puuttui erillinen telekamera, mutta korkearesoluutioinen anturi tarjosi vaihtoehtoisen tavan zoomata:

Xiaomi Mi A3 12MP 2x zoomatut kuvat

Toisin kuin aikaisemmissa malleissa, A3:ssa oli ultralaajakulmakamera:

Xiaomi Mi A3 8MP ultraleveät kuvat

Akussa yhdistyivät A2-sukupolven parhaat puolet – Liten 4 000 mAh:n kapasiteetti ja tavallisen mallin 18 W:n pikalataus.

Mi A3 vaihtoi Snapdragon 665:een, vaikka suorituskyky oli sama kuin 660 (huolimatta siitä, että käytettiin pienempää 11 nm solmua 12 nm: n sijaan). Puhelin tuntui silti yleisesti ottaen nopeammalta, mikä auttoi UFS 2.1 -päivityksen ansiosta (nopeampi tallennus kuin aiemmissa malleissa käytetty eMMC).

Xiaomi kuuli myös faneja ja toi takaisin microSD-paikan ja 3,5 mm:n kuulokeliitännän. Puhelimesta puuttui edelleen NFC, mikä ei ollut ihanteellinen, mutta aiemmissa malleissa sitä ei myöskään ollut.

Pari alennusversiota oli vieläkin pettymys. Näyttö kasvoi 6,09 tuumaan ja vaihtui Super AMOLEDiin. Tämä kuulostaa upealta, kunnes huomaat 720 x 1 560 px resoluution, joka on liian alhainen keskitason 2019 kollegoille.

Myös edestä ja takaa suojasi Gorilla Glass 5, täysmetallinen lasi. aikaisempien julkaisujen runko väistyi muovikehyksellä.

Xiaomi Mi A3 saapui 250 euron perushinnalla, sama kuin A2. Matalaresoluutioinen näyttö ja muovirakenne hieroivat joitakin faneja väärin, mutta silti oli niitä, jotka uskoivat Android One -unelmaan.

Unelma muuttui kuitenkin painajaiseksi Mi A3:n omistajille. Puhelin teki debyyttinsä Android 9 Pie -käyttöjärjestelmällä ja odotti innolla kahta perinteistä käyttöjärjestelmäpäivitystä. Voit luultavasti kertoa, mihin tämä johtaa.

Android 10 -päivitys aloitettiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 2020, mutta se poistettiin nopeasti, kun jotkut käyttäjät ilmoittivat, että heidän puhelimensa lakkasivat vastaamasta. Käyttöönottoa jatkettiin pari viikkoa myöhemmin, kun ongelma näytti olevan ratkaistu. Toinen ongelma havaittiin, joten Android 10:n päivitystä piti yrittää kolmannen kerran. Siinä oli vielä muutamia virheitä, jotka korjattiin muutaman viikon kuluttua.

Valitettavasti asiat eivät menneet paremmin, kun tuli päivitys Android 11:een. Alkuperäinen julkaisu joulukuun 2020 lopussa koski puhelimien tiilointia. Se vedettiin muutamaa päivää myöhemmin, mutta se oli joillekin liian myöhäistä. Helppoa korjausta ei ollut, joten ihmisten piti lähettää postia muurattuihin puhelimiinsa saadakseen ne korjattua.

Kesti tammikuun loppuun, ennen kuin Xiaomi ehti selvitä ongelma ja julkaise lopuksi “tiilitön” Android 11 -päivitys. Tässä vaiheessa fanit olivat menettäneet luottamuksensa Xiaomin A-sarjaan – Android Onen puhtauden piti tehdä päivityksistä nopeaa ja helppoa. Mi A3:n kokemus oli kaikkea muuta kuin.

Tämä ei ollut Android One -ongelma, sikäli kuin voimme sanoa, jotain oli vakavasti vialla siinä, miten Xiaomi kehitti One-ohjelmistoaan. Lisäksi varastokäyttöliittymä ja rajoitetut esiasennetut sovellukset eivät osoittautuneet houkuttelevaksi, mitä Xiaomi ja Google toivoivat olevan. Mikään Mi A -sarja ei lopulta ollut myydyin.

Xiaomi-laitteiston ja Android Onen liitto lupasi kuitenkin niin paljon, mutta kyseenalaiset laitteistovalinnat ja tuhoisat Mi A3 -päivitykset antoivat A:lle. -sarja huono maine. Lopulta Android Go -versio nousi täyttämään halpojen älypuhelimien markkinaraon keskittyen joihinkin One-yhtiön alkuperäisiin tavoitteisiin. Mutta koska Go Edition -puhelimista on kohdistettu vain lähtötason laitteisto, niiltä puuttuu pelkkä Android-keskitason vetovoima.

Ilmainen vaihtoehto Facebookille
Ilmainen vaihtoehto Instagramille
Ilmainen vaihtoehto Twitterille

Jaa somessa!

0Shares
0 0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.