Onko salaisuuksien pitäminen epäterveellistä?  Mitä voit tehdä, jos sinun täytyy puhua niistä?

Onko salaisuuksien pitäminen epäterveellistä? Mitä voit tehdä, jos sinun täytyy puhua niistä?

Terveys
Ilmainen Internet-Kuvagalleria suomalaisille
Ilmainen videonjakopalvelu suomalaisille

Tohtori Michael Slepian oli juuri lopettanut Columbian yliopistossa tekemänsä salaisuuksia koskevan tutkimuksensa tulosten esittelyn, kun hän vilkaisi puhelintaan ja huomasi, että hän oli jäänyt vastaamatta kahteen puheluun isältään.

Käyttäytymiskäyttäytyminen tiedemies oli aikeissa oppia jotain, jonka hänen vanhempansa, isovanhempansa, tätinsä ja setänsä olivat tienneet koko hänen elämänsä: että hän oli sikiintynyt nimettömältä spermanluovuttajalta keinosiemennyksellä.

Uudessa kirjassaan, The Secret Life Of Secrets, tohtori Slepian kirjoittaa: “Tämä… paljastettiin minulle työelämäni yhden tärkeimmän päivän lopussa. En istunut alas.

Hän ihmetteli: “Miksi tämä salaisuus salattiin minulta?”

Tohtori Slepian, joka on nykyään liiketalouden ja johtajuuden professori Columbia Business Schoolissa, puhui vastauksesta tähän kysymykseen haastattelussa ja laajemmista seurauksista sydämesi ristissä ja lupauksesta olla hengähtämättä sanaakaan jostain. Seuraavaa keskustelua on muokattu ja tiivistetty.

Mitä “salaisuus” tarkalleen ottaen on?

Määritän salassapidon aikomukseksi pidätellä jotakin tietoa yksi tai useampi henkilö. Tieto itsessään on salaisuus. Vaikka et olisi viime aikoina joutunut piilottamaan sitä keskustelussa, se on silti salaisuus, jos aiot pitää sen muilta.

Mitä eroa on salassapidolla ja yksityisyys?

On kaikenlaisia ​​asioita, joista emme keskustele ja jotka eivät ole salaisuuksia. Monille ihmisille se on heidän seksielämänsä. Yksityiskohdat eivät välttämättä ole mitään, mitä he pitävät salassa; heillä on vain ajatus, että tämä ei ole sellaista, mistä puhumme.

Mutta jos joku läheinen kysyisi minulta siihen liittyvän kysymyksen, vastaisin kysymykseen. Jos et vastaisi tähän kysymykseen, jos tarkoituksena on pidätellä tietoja, jos niitä joskus tulee esiin, se on salaisuus.

Onko epäterveellistä säilyttää salaisuus itsellesi?

Salaisuuden haitta ei näytä johtuvan siitä, että joudut piilottamaan sen sosiaalisessa kanssakäymisessä, vaan joudut elämään sen kanssa yksin ajatuksissasi. Mitä enemmän ihmisen mieli vaeltaa salaisuuksiinsa, sitä vaikeampaa on olla saamatta henkistä tukea tai neuvoja.

Kun olemme yksin jonkin tärkeän, varsinkin haitallisen tai kiusallisen kanssa, meillä ei ole tapana kehittyä. terveellisimmät tavat ajatella sitä.

Millaista salaisuutta on vaikein pitää?

Salaisuus, jota ajattelet koko ajan, on se, jota on vaikein pitää. On kolme ensisijaista ulottuvuutta, joiden mukaan ihmiset ajattelevat salaisuuksiaan. Yksi on se, mitä kutsumme “sosiaaliseksi yhteydeksi” salaisuuksiksi, jotka ottaa mukaan muita ihmisiä.

Toinen ulottuvuus on salaisuuden moraalinen merkitys. Kolmas on se, miten se liittyy tavoitteisiimme, mikä tarkoittaa usein ammattiamme. Jokaisella ulottuvuudella on ainutlaatuinen haitta.

Mitkä ovat parhaat olosuhteet salaisuuden jakamiselle?

Jos valitset oikean henkilön, saat puhua salaisuudestasi ja se pysyy silti salaisuutena, joten se on tehokas strategia. Vain jos joku vastaa erittäin kielteisesti, salaisuuden uskominen pahentaa tilannetta; Joten pohjimmiltaan, jos jollakulla on erilaiset moraalit tai jos luulet, että se skandaalisoituu siitä, mitä kerrot heille, hän ei ole joku, jolle uskoa. Henkilö, joka todennäköisemmin pitää salaisuutesi turvassa, on joku, joka ajattelee se on samalla tavalla kuin sinä, kun kyse on asian moraalista.

Pitääkö meidän olla huolissaan taakasta, jonka asetamme ystävälle kertomalla ovatko ne salaisuus?

Ihmiset voivat olla iloisia siitä, että joku tuntee olonsa riittävän mukavaksi paljastaakseen jotain herkkää; se on läheisyyden teko, joka voi tuoda meidät lähemmäksi toisiamme.

Mutta jos olemme molemmat samassa kaveriporukassa, se voi olla vaikeaa, koska salaisuus voi olla mielessämme ja voimme. älä puhu siitä muille ihmisille. Jos joku etäinen paljastaa jotain suurta, se ei välttämättä ole paljon mielessäsi.

(Kuva: iStock/FangXiaNuo)

Jos Oprah soittaa ja kertoi valinneensa The Secret Life Of Secrets -kirjaklubinsa, voisitko pitää salaisuuden, kunnes se julkistetaan?

)

Myönteisten salaisuuksien kohdalla on yleensä suunnitelma, milloin ne paljastetaan ja koska niillä on viimeinen käyttöpäivä, nuo salaisuudet voivat olla jännittäviä ja energisoivia.

Joten ehkä en saa puhua tästä puhelusta kuukauden aikana toukokuuta, mutta kun se tulee julkisuuteen, saan puhua siitä kesäkuussa. Minusta kysymys kuuluu, kuinka voimme varastaa positiivisten salaisuuksien hyödyt ja soveltaa niitä negatiivisiin salaisuuksiin?

Miten henkilökohtaiset uskomuksemme vaikuttavat suhteeseemme salassapitoon?

Eräs sosiologi havaitsi, että jos vastustat aborttia, et todennäköisesti saa tietää läheisistä ihmisistä, jotka ovat tehneet abortin. Ihmiset eivät halua paljastaa salaisuutta jollekulle, joka saa skandaalin tai joka pitää sen niin moraalisesti vastenmielisenä, että he aikovat paljastaa sen kolmannelle osapuolelle.

Mutta se tarkoittaa, että me eivät saa samoja tietoja sosiaalisista verkostoistamme; se tarkoittaa, että et ymmärrä, kuinka yleinen tietty kokemus on.

(Kuva: iStock/Tomwang112)

Miten suhteemme salaisuuksiin kehittyy ikääntyessämme?

Pienetkin lapset tietävät tiedon jakamisen läheisyydestä. Jos kysyt lapselta, mikä tekee ihmisestä parhaan ystävän, hän saattaa vastata: “Se on joku, jonka kanssa jaat salaisuuksia”.

Tämä johtuu siitä, että lapset pitävät yleensä lapsuuden kokoisia salaisuuksia ja he myös saavat tämän positiivinen sosiaalinen voima jakamalla nuo salaisuudet ystävilleen ja oppimalla ystäviensä salaisuuksia.

Asiat alkavat näyttää erilaiselta, kun he alkavat saavuttaa teini-ikää, ja nyt he ovat yhtäkkiä huolissaan sosiaalisesta hyväksynnästä, ja he voivat joutua enemmän vaikeuksiin. Silloin salailu alkaa näyttää enemmän aikuisen omalta, jolloin ihmiset ovat enemmän huolissaan tiedon paljastamisen seurauksista.

Luuletko, että työsi auttoi sinua navigoimaan keskustelussa isäsi?

Yksi salaisuuden vaikeimmista osista on, vaikka haluaisit paljastaa sen, milloin on oikea hetki tehdä se? Luulen, että tätä vanhempani kokivat, kun olin aikuinen. Ei ole täydellistä hetkeä paljastaa tällainen salaisuus. Joskus sinun täytyy saada se hetki tapahtumaan, ja se vaatii hieman rohkeutta.

Oppiminen, etten ollut biologisesti sukua isälleni, oli järkyttävää, mutta se sai myös aikaan mietin, millaista vanhemmilleni oli pitää tuo salaisuus. Vuosia myöhemmin, kun kirjoitin tätä kirjaa, kysyin heiltä, ​​millaista se oli. Heidän kokemuksensa on linjassa sen kanssa, mitä opin omassa tutkimuksessani: Että jopa salaisuus, joka ei koskaan tule esiin keskustelussa, voi olla todella raskas.

Salaisuuksien piilottaminen on helppoa. Vaikein osa on kaikki muu. Vaikeinta on ajatella tätä asiaa eikä jakaa sitä muiden kanssa.

Kirjoittaja Elisabeth Egan © 2022 The New York Times

Tämä artikkeli ilmestyi alun perin The New York Timesissa.

Ilmainen vaihtoehto Facebookille
Ilmainen vaihtoehto Instagramille
Ilmainen vaihtoehto Twitterille

Jaa somessa!

0Shares
0 0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.